Střevní mikroflóra je jako skrytý organizační mozek vašeho těla. Ovlivňuje nejen trávení, ale i imunitu, náladu, spánek a dokonce i váhu. Když je v pořádku, cítíte se lehce, energicky a nemocné jste zřídka. Když se rozpadne, začnou přicházet problémy - zácpa, průjem, nevolnost, únava, vyrážky nebo dokonce depresivní stavy. A co to všechno ničí? Nejde jen o antibiotika. Většina lidí ani netuší, co přesně jejich střeva zničilo.
Antibiotika - nejznámější, ale ne jediný pachatel
Antibiotika jsou jako bomby v střevním ekosystému. Nezabíjejí jen škodlivé bakterie, ale i ty užitečné - ty, které vám pomáhají trávit, vyrábět vitamíny a držet na uzdě patogény. Studie z Journal of Clinical Gastroenterology ukázaly, že jedna dávka antibiotik může zničit až 30 % druhů bakterií ve vašem střevě. A to i když už jste je skončili. Obnovení původní mikroflóry může trvat měsíce, někdy i roky. A pokud jste je brali opakovaně - třeba kvůli opakujícím se infekcím - vaše střeva se už nemusí nikdy úplně vrátit zpět.
Cukr a zpracované potraviny - tichý ničitel
Největší „potravina“ pro škodlivé bakterie a kvasinky jako Candida je cukr. Nejen ten, který nasypete do kávy, ale i ten skrytý v chlebu, omáčkách, jogurtech s ovocem, granolech a dokonce i v „zdravých“ sladkých šálkách. Když jste denně přijímáte více než 50 gramů přidaného cukru (což je jen pět lžiček), vaše střevní bakterie se začnou měnit. Užitečné bakterie jako Lactobacillus a Bifidobacterium se stahují, zatímco škodlivé se rozmnožují jako na výrobní lince. Výsledek? Záněty, návaly hladu, zácpa a „střevní propustnost“ - když nečistoty pronikají do krve a způsobují celkové zhoršení zdraví.
Stres - tichá bomba pro vaše střevo
Střevo má vlastní nervovou soustavu - tzv. enterický mozek. Když jste stresovaní, tělo vypouští kortizol a adrenalin. Tyto hormony způsobují, že krev se přesměruje od střev k svalům a mozku - přesně tak, jako když utíkáte před lvem. Ale dnes už neutekáte. Stres je trvalý. A střevo se zastaví. Trávení se zpomalí, kyselost se zvýší, bakterie se přesouvají do špatných míst. Studie z Harvard Medical School ukázaly, že lidé s chronickým stresem mají o 40 % nižší počet užitečných bakterií. Stres nemusí být jen psychický - fyzický stres, jako nespánek, přetížení nebo intenzivní trénink, působí stejně.
Nezdravé tuky a umělé přísady
Transtuky, které najdete v margarínech, pečení, rychlých občerstveních a zpracovaných potravinách, jsou pro střevní mikroflóru jedovaté. Zvyšují zánět a ničí sliznici střev. Stejně tak umělé sladidla - jako aspartam, sucralóza nebo acesulfam K. Výzkumy z Cell a Nature ukázaly, že i „bezkalorické“ sladidla mohou převrátit rovnováhu bakterií. U některých lidí způsobují intoleranci na glukózu, i když nejedí cukr. A to proto, že změnili mikroflóru. Dokonce i některé konzervanty, jako benzoát sodný nebo sorbát draselný, mohou způsobit, že užitečné bakterie přestanou fungovat.
Nezdravý životní styl - spánek, pohyb a pití
Nezapomínejte na základy. Když spíte méně než 6 hodin denně, vaše mikroflóra se zhoršuje. Když se nehybáte, trávení zpomaluje a bakterie se hromadí. Když pijete málo vody, střevo se zatváří a odpad se neodvádí. A když pijete alkohol každý večer - i jen dvě piva - zvyšujete počet škodlivých bakterií a ničíte sliznici. Výzkumy z Frontiers in Microbiology ukazují, že pravidelný alkohol zvyšuje počet Enterobacteriaceae - skupiny bakterií spojených s záněty a rakovinou střev.
Probiotika nejsou zázračný lék - ale pomáhají
Nejde o to, že byste měli jen brát probiotika a vše bude v pořádku. Probiotika jsou jako záchranná loď - nezabráníte vodě, když loď pluje přes kameny. Ale když zastavíte škodlivé faktory, probiotika vám pomohou obnovit rovnováhu. Některé šťávy, jako Lactobacillus rhamnosus GG nebo Bifidobacterium longum, byly v klinických studiích prokázány jako účinné při obnově mikroflóry po antibiotikách. Nejde ale o jednu tabletku. Potřebujete pravidelné užívání - minimálně 4-8 týdnů - a přitom musíte zrušit ty pachatelské návyky. Jinak se probiotika prostě vymyjí z těla, aniž by něco změnily.
Co dělat, když už je mikroflóra poškozená?
První krok: zastavte ničení. Přestanete s cukrem, alkoholem, zpracovanými potravinami a stresujete méně. Druhý krok: začněte jíst potraviny bohaté na přirozené probiotiky - kvasené zelí, kefír, tempeh, kombucha, neslazený jogurt s aktivními kulturami. Třetí krok: přidejte prebiotika - vlákninu, která krmí užitečné bakterie. Najdete ji v cibuli, česneku, banánech, ovesných vločkách a čočce. Čtvrtý krok: zvažte doplněk s více šťávami probiotik (alespoň 10 miliard CFU) a trváním alespoň 6-8 týdnů. Nezapomeňte: neexistuje univerzální probiotikum. Co pomůže jednomu, nemusí pomoci druhému. Pokud máte závažné problémy, obraťte se na lékaře nebo dietetika.
Když se střevo zotaví, změní se všechno
Nejde jen o břicho. Když se střevní mikroflóra obnoví, změní se i vaše nálady. Spíte lépe. Nečeká vás náhlá únava po obědě. Vyrážky zmizí. Ztrácíte váhu bez diety. Dokonce i bolesti kloubů a hlavy se zmenšují. To všechno je možné. Ne musíte jíst jen zeleninu a brát tabletky. Stačí přestat ničit to, co máte. A pak pomoci tělu, aby se samo zotavilo.
Může stres opravdu ničit střevní mikroflóru?
Ano. Stres vypouští hormony, které zpomalují trávení, snižují krevní tok do střev a mění složení bakterií. Lidé s chronickým stresem mají o 40 % méně užitečných bakterií. I nespánek a fyzické přetížení působí stejně.
Jsou probiotika záchranná loď pro každého?
Ne. Probiotika pomáhají jen, když zastavíte zdroje poškození - cukr, stres, antibiotika, zpracované potraviny. Pokud tyto faktory ponecháte, probiotika se prostě vymyjí a nezůstanou v těle. Jsou doplňkem, ne řešením.
Může umělé sladidlo poškodit střevní mikroflóru?
Ano. Studie v časopisech Cell a Nature ukázaly, že aspartam, sucralóza a další umělá sladidla mohou změnit složení bakterií tak, že způsobují intoleranci na glukózu - i když nejíte cukr. Jsou tedy pro mikroflóru stejně škodlivé jako cukr.
Kolik času trvá obnova střevní mikroflóry?
Po jedné dávce antibiotik může trvat 3-6 měsíců. Pokud jste měli dlouhodobé špatné návyky - cukr, stres, alkohol - může to trvat až rok nebo déle. Klíčem je konzistence: přestat ničit a podporovat zdraví denně.
Je lepší jíst probiotika z potravin nebo z tabletek?
Obě možnosti fungují. Potraviny jako kefír, kvasené zelí nebo kombucha obsahují více druhů bakterií a přirozené přísady. Tabletky mají vyšší koncentraci a přesně známé šťávy. Pro obnovu po antibiotikách je lepší tabletky. Pro udržení je lepší potraviny.